Voorzieningen in het Moeder en Kindcentrum

In het Moeder en Kindcentrum van het Reinier de Graaf willen wij ervoor zorgen dat iedereen zich snel thuis voelt. Niet alleen moeders en hun kinderen, maar ook partners en eventuele broertjes en zusjes.

Verlos- of kraamsuite
Als u in ons ziekenhuis bevallen bent, verblijft u samen met uw kind en partner in een verlos- of kraamsuite. Als uw baby extra zorg nodig heeft, is er voor jullie een couveusesuite. Soms is er zelfs ruimte voor uw partner om te blijven slapen. Ook zijn broertjes en zusjes welkom.  Zo kunnen jullie als gezin bij elkaar zijn. Dit versterkt de band tussen het kind en de ouders. Ook als uw kind wordt opgenomen op de Kinder- en jeugdafdeling krijgt het meestal een eigen kamer. Er mag 1 ouder blijven logeren. Voor ouders zijn er geen vaste bezoektijden.

De Maakbare wereld
Kinderen moeten zich veilig voelen in Reinier de Graaf. Daarom hebben we op onze Kinder- en jeugdafdeling een omgeving gemaakt waar kinderen zich prettig kunnen voelen. De ‘Maakbare wereld’ is een project om kinderen wat afleiding en ontspanning te geven wanneer zij zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zo zijn op alle kamers op de Kinder- en jeugdafdeling tekeningen aangebracht die zij zelf af kunnen maken met stiften en stickers. Ook zijn er spelletjes en luisterverhalen. De activiteiten zijn in 5 verschillende ‘werelden’ binnen het Moeder en Kindcentrum verdeeld. Een ontdekkingswereld, sprookjeswereld, droomwereld, buitenwereld en de wijde wereld. Het idee is dat kinderen van hun ziekenhuiswereld, hun eigen wereld kunnen maken. Hierdoor krijgen ze de nodige afleiding en ook een beetje de controle terug over hun eigen leven.

De Ronald McDonald Huiskamer
In onze Ronald McDonald Huiskamer kunt u even de ziekenhuismuren ontvluchten en ontspannen. De Huiskamer heeft een huiselijke inrichting en warme sfeer. U kunt er eten, tv kijken, een spelletje doen of op de bank ploffen. De vrijwilligers van Ronald McDonald zorgen ervoor dat u zich welkom voelt. Zij zijn er ook als u even uw verhaal kwijt wilt.

CliniClowns
Eens per week komen CliniClowns op bezoek op de Kinder- en jeugdafdeling. Ze spelen en lachen met de kinderen zodat die even kunnen vergeten dat ze in het ziekenhuis liggen. Elk kind krijgt persoonlijke aandacht van de CliniClowns. Ze stemmen dit af op de specifieke situatie en het ziektebeeld van het kind. Voordat ze op bezoek komen, overleggen de clowns met de medisch pedagogische hulpverleners over hoe het met de kinderen gaat. U kunt als ouder ook zelf vooraf aangeven of uw kind het wel of niet fijn vindt om bezoek te krijgen van een CliniClown.

Sneltekenaar
Eens per maand op donderdag komt er een sneltekenaar van Stichting Tekenen voor Kinderen langs op de Kinder- en jeugdafdeling.

In overleg met de medisch pedagogische hulpverleners maakt de tekenaar samen met de kinderen een aantal tekeningen. Denk bijvoorbeeld aan een tekening van een aap, een giraf of een piratenschip. De kinderen krijgen op deze manier persoonlijke aandacht en hoeven even niet te denken aan het ziek zijn. De tekenaar stimuleert de fantasie van het kind. De tekening zelf is een blijvende herinnering aan het bezoek.

Samen eten
Wilt u samen met uw partner of ander bezoek eten in ons Moeder en Kindcentrum? Dit kan op aanvraag bij een langdurige opname door een voucher in de winkel in de centrale hal te kopen. De voucher kost € 7,50 euro. Zodra de coronamaatregelen dit weer toelaten, kunt u er ook voor kiezen om te eten in ons restaurant Kannen en Kruiken. Het restaurant is op de begane grond van het ziekenhuis. Wilt u tijdens een langdurige opname in het restaurant eten, dan krijgt u een tegoedbon van € 7,50 van ons.