Prof. dr. N. van der Lely

Kinderarts

Over de zorgverlener

Aandachtsgebieden: Gastro-enterologie, alcoholproblematiek bij jongeren, intensive care

Opleiding gevolgd aan: Geneeskunde aan Erasmus MC, specialisatie kindergeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht (UMCM) en het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam (AMC).

Verbonden aan de Reinier de Graaf sinds: 1997

BIG-registratienummer: 69022449501

Titel proefschrift: “Emergency Care for Critically III Children in District General Hospitals” (A study in district general hospitals in the Southwest part of the Netherlands).


Nico van der Lely is initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol en doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we ‘onze kinderen’ moeten beschermen tegen de gevaren. Het toenemende aantal gevallen van alcoholvergiftiging was voor Van der Lely reden om in 2006 bij de Reinier de Graaf Groep in Delft een alcoholkliniek op te zetten. Inmiddels telt Nederland twaalf alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund. In de klinieken staat de nazorg centraal. Zodra een jongere uit zijn of haar coma komt staat een team van pedagogen en psychologen klaar om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Naast zijn werk in het ziekenhuis reist hij door het land voor voorlichtingsbijeenkomsten en hij helpt gemeenten en andere partijen bij hun anti-alcoholprojecten.

Afdelingen