Jongvolwassenen met kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jongeren tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst horen dat zij kanker hebben. Jaarlijks krijgen 3900 jongvolwassenen deze diagnose.

AYA-zorg
Je wordt geconfronteerd met een ziekte die alle aandacht opeist. Plotseling staat je wereld op zijn kop terwijl je in de bloei van je leven bent. Wij begrijpen dat je veel vragen hebt en willen jou zo goed mogelijk ondersteunen. Met onze AYA-zorg bieden we leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met je medische behandeling. Zorg die uitgaat van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens en ook na kanker.

De verpleegkundig specialist of gespecialiseerd oncologieverpleegkundige heeft een centrale rol in de AYA-zorg. Bij haar kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten en kun je meenemen naar het ziekenhuis. 

AYA team
Het AYA kernteam van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft regelmatig overleg met alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de AYA-zorg, zoals de psycholoog en medisch specialist. We werken samen met het LUMC en zijn aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Tips en tricks
Lees onze onderstaande folder voor tips en tricks voor tijdens en na je behandeling.

Patiëntverhaal
Anne van Weije is een jonge moeder van 33. Met een eigen bedrijf in grafisch vormgeven en een gezin met een dochtertje van bijna 1 staat ze volop in het leven. Het was dan ook een flinke klap toen zij te horen kreeg dat zij borstkanker heeft. Anne kwam in het Borstkankercentrum in het Reinier de Graaf ziekenhuis terecht. Omdat zij nog zo jong is, valt ze onder de AYA’s. Lees hier verder.

Meer informatie of een afspraak maken
Heb je vragen over AYA-zorg in het Reinier de Graaf ziekenhuis? Dan kun je contact opnemen met je verpleegkundig specialist of gespecialiseerd oncologieverpleegkundige via het telefoonnummer: 015-2603946.