De 78-jarige mevrouw Brochard komt al lange tijd in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het is voor haar een vertrouwde omgeving, mede doordat haar, inmiddels overleden, partner hier intensief is behandeld. Zelf is ze onder behandeling op onze osteoporosepolikliniek vanwege rugproblemen door botontkalking. Ze woont zelfstandig en staat nog volop in het leven.
Mevrouw Brochard: “Ik woon in een mooi appartement en doe bijna alles nog zelf. Ook heb ik een rijk sociaal leven. Op mijn rugproblemen na, heb ik nergens last van. Ik heb altijd met plezier hard gewerkt en heb fijne familie en vrienden om me heen, dat helpt.” Al jarenlang slikt mevrouw Brochard kalktabletten vanwege erfelijke botontkalking in haar familie. “Zelf had ik nooit last, totdat ik elf jaar geleden mijn zus hielp verhuizen. Er schoot iets in mijn rug en ik kon niet meer bewegen. Daarna heb ik ruim drie weken lang met pijnstillers op bed gelegen. Doordat ik in die periode naar de pijn ben gaan lopen, kreeg ik een kromming in mijn rug. Ik ben toen bij de orthopeed in Reinier de Graaf geweest. Op de foto’s bleek dat er een wervel was gebroken, die niet mooi hersteld is. Helaas kon hier niets aan gedaan worden. Wel heb ik toen medicatie gekregen om mijn botten op peil te houden.”
Jarenlang ging het goed, mede dankzij de medicatie. Totdat mevrouw Brochard een jaar terug ging verhuizen naar haar nieuwe appartement. “Toen ging het flink mis en heb ik wekenlang platgelegen met enorme rugpijn. Van mijn huisarts kreeg ik pijnmedicatie en een doorverwijzing naar het Diaconessenhuis Voorburg, waar foto’s van mijn rug zijn gemaakt. Nadat de foto’s er waren, ben ik direct naar het ziekenhuis in Delft doorgestuurd voor nader onderzoek. Daar ben ik dezelfde dag nog helemaal door de molen gegaan.” Na een botdichtheidsmeting en een MRI-scan, bleek dat er opnieuw een wervel in haar rug was gebroken en haar botdichtheid achteruit was gegaan.
“Ik kreeg toen een uitgebreid gesprek met een verpleegkundig specialist en neuroloog van Reinier de Graaf. Zij namen alle tijd voor me en legden me uit wat er aan de hand was. Ik ben toen onder behandeling gekomen bij de osteoporosepolikliniek. Inmiddels ben ik al een paar keer bij de verpleegkundig specialist geweest. Hij gaf aan dat er een nieuw soort medicatie is tegen botontkalking. Daar was ik wel voor te porren, ook al wist ik dat ik deze medicatie elke maand zelf moest inspuiten. Ik grijp alles aan om mijn zelfstandigheid te behouden. Tot nu toe lijkt het prima te werken. Ik voel me goed en blijf hier onder behandeling. Reinier de Graaf is een geweldig ziekenhuis en het voelt goed en vertrouwd.”
Osteoporose, oftewel botontkalking, komt vaker voor bij mensen boven de 50 jaar. Op onze speciale fractuurpreventie en osteoporosepolikliniek onderzoeken we patiënten die iets breken na een relatief klein ongeluk of een val. Verpleegkundig specialist Peter van den Berg: “De botkwaliteit bij vrouwen neemt af na de overgang, maar osteoporose komt zeker ook bij mannen voor. Daarom nodigen we patiënten uit deze leeftijdsgroep, die hier zijn gekomen vanwege een breuk, uit op onze polikliniek. Van tevoren vullen ze een vragenlijst in en na een botdichtheidsmeting gaan we in gesprek. Soms geven we alleen leefstijladviezen, zoals meer bewegen, kalk en vitamine D, maar vaak is er meer nodig. Zo zijn er als dat nodig is speciale injectiebehandelingen mogelijk die moeten zorgen voor een hogere botdichtheid. Bij andere patiënten is het vooral zaak de huidige botdichtheid te behouden door medicatie. Zo kunnen we voorkomen dat mensen opnieuw zomaar iets breken. Preventie is zo belangrijk en dit gaan we steeds meer inbouwen in de zorg, uiteraard in samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners.”