Nachtje(s) blijven

Binnenkort moet je één of meer nachtjes in het ziekenhuis blijven. Dat vind je misschien best spannend. Daarom vertellen we je stap voor stap wat er gebeurt op de Kinder- en jeugdafdeling en wie je daar allemaal ziet.

In het ziekenhuis volg je de bordjes met de zon. Je komt dan op de Kinder- en jeugdafdeling.

Joep en mama kijken wat de kinderroutes zijn
Joep zit op balie

Wij werken allemaal op Kinder- en jeugdafdeling

Lachende team foto

De kinderverpleegkundige brengt jullie naar je kamer. Ze stelt jou en je mama of papa een paar vragen. Bijvoorbeeld op welke school je zit, of je sport, welke medicijnen je gebruikt en of je ergens allergisch voor bent. Je krijgt een lijstje waarop je zelf aan mag kruisen wat je wilt eten. Ook word je gewogen, word je temperatuur gemeten en krijg je een polsbandje om met je naam erop. Wat er verder gaat gebeuren, legt de verpleegkundige aan je uit. Moet je geopereerd worden? Lees dan alvast de ‘Operatie ditjes en datjes’.

Joep en mama lopen door de ingang van de kamer

Op de Kinder- en jeugdafdeling zijn veel verschillende kamers. Als je van je kamer af mag, kun je naar de speelkamer. Het is er erg gezellig. Er is van alles te doen. Ook is er een jeugdlounge. Je kunt hier spelletjes doen, computeren en tv-kijken. Je kunt dat ook allemaal op je kamer doen als je van de dokter niet van je kamer af mag. Als je wilt, kun je je eigen laptop of tablet van huis meenemen. Er is wifi op de Kinder- en jeugdafdeling. Als je het fijn vindt, mag ook je mama of papa blijven slapen.

Joep speelt met auto in de speelkamer
Meisje leest boekje met mama in lounge

De dokter komt bij je langs op de Kinderafdeling.

Verpleegkundige luister naar longen van joep

De verpleegkundige of medisch pedagogisch hulpverlener kan jou stap voor stap vertellen wat er met je gebeurt in het ziekenhuis. Je kunt je vragen aan hem of haar stellen. Ook denkt de medisch pedagogisch hulpverlener met je mee welke leuke dingen je kunt doen tijdens je opname in het ziekenhuis, zodat je je niet hoeft te vervelen.

Dokter, joep en mama spelen met pop

Je hoort van de dokter hoeveel nachtjes je moet blijven en wanneer je naar huis mag. De kinderverpleegkundige legt jou en je mama of papa dan alles uit voor thuis.

Joep puft door de puffer