Bewegen

Als je genoeg beweegt, dan heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Door per dag een klein beetje te bewegen, kun je al werken aan een betere gezondheid.

Voordelen van bewegen

Bekijk de voordelen van bewegen per leeftijdsgroep in onderstaande infographics (Copyright: Vlaams Instituut Gezond Leven).

Wat kun je zelf doen?

Je kunt elke dag weer opnieuw beginnen met bewegen! En elke vorm van beweging, hoe klein ook, heeft een positief effect op je gezondheid. Om het goed vol te houden, kies je een manier van bewegen die je leuk vindt en kunt. Maak bewegen een vast onderdeel van je dagelijks leven. Wil je ontdekken of jouw mate van bewegen past bij de officiële beweegrichtlijnen? Doe dan de Beweegrichtlijnentest.

Waar en hoe beweeg jij? Er is veel mogelijk!

Er zijn veel beweegmogelijkheden. Je kunt variëren in beweging door te bewegen in en om het huis, tijdens werk, in je vrije tijd en door te sporten.

Hulp bij meer bewegen nodig?

  • Loop binnen bij het Informatiepunt Maatschappelijk Welzijn bij Reinier de Graaf
    De welzijnsadviseurs van Vitis Welzijn en Delft voor Elkaar houden elke dinsdagmiddag en donderdagochtend spreekuur in het Gasthuis in Delft in de gang op de begane grond. Zij kunnen je helpen om met jouw wensen en behoeften de juiste oplossingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een buurtsportcoach of een maatje om mee te wandelen.
  • Vraag een buurtsportcoach om je te helpen met in beweging komen.
    • Gemeente Delft: De buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar helpen inwoners van Delft om in beweging te komen. Kijk hier voor meer informatie.
    • Gemeente Westland: Weet je niet welke sport bij je past? Of kun je geen sportorganisatie vinden waar je je prettig bij voelt? Dan kun je contact opnemen met een sociaal makelaar bij jou in de buurt via de website van Vitis Welzijn.
  • Vraag bij je huisarts een verwijzing voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).
    Een GLI is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. In het programma krijg je advies over gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Je werkt samen met een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut om een gezondere leefstijl te krijgen en te behouden. Met een verwijzing van de huisarts vergoedt je zorgverzekeraar de GLI.

Meer informatie

Thuisarts
Harteraad
Hartstichting
Kenniscentrum sport en bewegen

Bewegen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Ga je voor een opname naar Reinier de Graaf en ben je benieuwd hoe je voor, tijdens en na de ziekenhuisopname in beweging kunt blijven? Kijk dan op de pagina Bewegen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname.

Gezonde leefstijlthema’s: