50-plussers met een botbreuk tijdig gescreend op osteoporose

8 juli 2025

Mensen boven de 50 jaar lopen een verhoogde kans op botbreuken, waarbij botontkalking (osteoporose) een onderliggende oorzaak kan zijn. Het is daarom belangrijk om oudere patiënten met een botbreuk te screenen op osteoporose en te behandelen waar nodig. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Het lukt inmiddels om 46% van patiënten boven de 50 jaar met een botbreuk deze screening te doen. In 2023 lag dat percentage nog tussen de 33% en 40%. Het doel is om dit verder te verhogen.

Herkenning van onderliggende osteoporose
Osteoporose zorgt ervoor dat botten zwakker worden en sneller breken. Daarom is het belangrijk om osteoporose op tijd te ontdekken en te behandelen. Osteoporose komt veel voor: bij 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen, vooral vanaf 50 jaar. Vaak merk je er niets van, totdat je iets breekt. Na een eerste botbreuk is de kans op nog een breuk binnen twee jaar verdubbeld. Meer dan de helft van de patiënten loopt binnen vijf jaar opnieuw een botbreuk op. In het verleden werd slechts een beperkt deel van de 50-plussers met een botbreuk gescreend op deze aandoening. Hierdoor bleef noodzakelijke behandeling vaak uit, met als gevolg een verhoogd risico op nieuwe breuken binnen enkele jaren.

Nieuwe werkwijze en uitbreiding van het team
Om dit te verbeteren, hebben we onze aanpak van de screening op en behandeling van osteoporose aangescherpt. We hebben extra collega’s ingezet, waaronder doktersassistenten, een verpleegkundig specialist in opleiding en laboranten voor botdichtheidsmetingen. Verpleegkundig specialist Bonny van Mierlo vertelt: “Mensen van 50 jaar of ouder met een botbreuk adviseren we om hun botten te laten onderzoeken. De patiënt heeft daar groot belang bij. Met een botdichtheidsmeting (DXA-scan) kijken we of iemand osteoporose heeft. Als dat zo is, dan starten we een behandeling, zoals met medicijnen om de botten te versterken.” Ook de huisarts wordt nauw betrokken bij het behandeltraject. Dat verbetert niet alleen de kwaliteit van leven, maar helpt ook ziekenhuisopnames en verdere zorgkosten te beperken.

Zorg Dichtbij
De verbeterde screening op osteoporose is een voorbeeld van Zorg Dichtbij. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we Zorg Dichtbij.