BirthVR-bril kan pijnstillende middelen voorkomen tijdens bevalling

14 maart 2024
BirthVR-bril

Vrouwen die gaan bevallen, kunnen op de verloskamer van het Reinier de Graaf ziekenhuis kiezen voor de BirthVR-bril. De vrouw krijgt hiermee hulp om te ontspannen met opdrachten in een virtuele omgeving. Zo kan de vrouw pijn of mogelijke angst verminderen of verzachten.

Met de BirthVR-bril kiest de vrouw zelf voor een aangename, virtuele omgeving, bijvoorbeeld strand, bergen of water. En ze kan kiezen uit enkele stemmen. De stem coacht de vrouw door een aantal fases van de bevalling. Met opdrachten krijg ze hulp om haar aandacht te richten op haar ademhaling. In zekere zin is de vrouw aan het mediteren.

Positieve beleving

Lindy Santegoets, gynaecoloog bij Reinier de Graaf: “Met de BirthVR-bril kunnen vrouwen beter ontspannen. Weeën worden als minder heftig ervaren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de BirthVR-bril gebruiken, positiever terugkijken op de bevalling.” De BirthVR-bril is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is bedacht door gynaecologen samen met zwangere vrouwen.

Minder pijnstilling

Mogelijk kan de BirthVR-bril pijnstilling voorkomen met een epidurale of remifentanyl pomp. Zo’n behandeling moet een anesthesist van het ziekenhuis doen. Werkt de methode met de BirthVR-bril voldoende, dan is er mogelijk minder vaak een anesthesist nodig. De vrouw kan bevallen onder begeleiding van haar eigen verloskundige. Reinier de Graaf heeft voldoende VR-brillen voor de verloskamers aangeschaft, zodat iedere vrouw die in ons ziekenhuis bevalt van de bril gebruik kan maken.

Zorg Dichtbij

De BirthVR-bril is een voorbeeld van Zorg Dichtbij. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we Zorg Dichtbij.