Eerste alcoholpoli, naar Nederlands voorbeeld, geopend in België

9 juli 2024

In het Vlaamse ziekenhuis ZAS Augustinus zijn de eerste jongeren behandeld op een alcoholpolikliniek, nadat zij met een alcoholvergiftiging werden opgenomen. Deze eerste Vlaamse polikliniek voor Jeugd en Alcohol is als pilot gestart op initiatief van onze kinderarts en hoogleraar Nico van der Lely, in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen en zorgprofessionals van het ziekenhuis. Doel is om alcoholmisbruik onder Belgische jongeren, net zoals in Nederland, terug te dringen.

Nico van der Lely strijdt in Nederland al jaren tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Hij richtte in 2006 de eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol op in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Inmiddels zijn er in Nederland 12 alcoholpoli’s, waar jongeren 6 maanden intensief begeleid worden nadat zij met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht komen. Door middel van psychologische begeleiding, voorlichting en gesprekken tussen arts, jongere en ouders kan herhaling van comazuipen en de schadelijke gevolgen daarvan worden voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.

Sinds 2021 bekleedt Nico van der Lely de leerstoel ‘Reinier de Graaf Jongeren en Alcohol’ aan de Universiteit Antwerpen. Het doel van de leerstoel is het beter in kaart brengen van alcoholgebruik bij jongeren in België en het problematisch alcoholgebruik onder hen verder terugdringen. Het wachten is op steun van de Federale Belgische overheid om dit in de toekomst verder vorm te geven.

Lees ook het mediabericht.