Het Fertiliteitscentrum en het Centrum voor Allergie en Kind van het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben opnieuw een STZ-erkenning gekregen. Beide centra mogen zich hiermee een topklinisch expertisecentrum blijven noemen, waarin hooggespecialiseerde zorg wordt geleverd. Het gaat om een herbeoordeling, beide centra kregen eind 2018 hun eerste STZ-erkenning toegekend.
De hooggespecialiseerde zorg die het Fertiliteitscentrum en het Centrum voor Allergie en Kind bieden, is zorg die alleen een beperkt aantal ziekenhuizen kunnen leveren. Daarnaast is in deze centra extra aandacht voor opleiding, wetenschap en innovatie. De landelijke vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) beoordeelt welke zorgfuncties en -centra van ziekenhuizen hieraan voldoen. Alle STZ-erkenningen zijn in het topklinisch zorgregister terug te vinden.
De herbeoordeling door STZ focuste zich op de onderwerpen patiëntenparticipatie, wetenschap en innovatie. Beide centra hebben laten zien dat ze de kwaliteit van zorg verbeteren door verbetermaatregelen na tevredenheidsmetingen. Ook zijn ze in gesprek met en organiseren ze bijeenkomsten voor patiënten en patiëntenverenigingen, om zo te weten hoe zij de zorg ervaren. Dat de zorgspecialisten van beide centra zich voldoende bezighouden met wetenschappelijk onderzoek, blijkt volgens de STZ uit de wetenschappelijke publicaties die zij regelmatig publiceren.
Innovaties
Tijdens de herbeoordeling bekeek de STZ ook of in de centra de afgelopen jaren voldoende is geïnnoveerd. Het Fertiliteitscentrum doet dat onder andere door het inzetten van de zogenoemde deep learning-module bij de selectie van embryo’s die worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Op basis van dit algoritme worden time-lapse beelden van de ontwikkelende embryo’s in het laboratorium systematisch beoordeeld. Op basis van deze beelden adviseert het zelflerend en zelfcorrigerend algoritme welke embryo’s bij terugplaatsing de beste kans geven op een succesvolle zwangerschap.
Het Centrum voor Allergie en Kind innoveert door onderzoek naar preventie van pinda-allergie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar experimentele immunotherapie voor voedselallergie bij kinderen tussen de 9 en de 30 maanden. Hierbij worden kinderen ingeloot om gedurende een jaar dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding te eten waarvoor ze allergisch zijn of om dit te vermijden.
Evert van Santbrink, gynaecoloog en directeur van het Fertiliteitscentrum, is blij met de herwaardering van de STZ: “Dit laat zien dat we als centrum koploper zijn door te blijven innoveren én te investeren in de verbetering van onze patiëntenzorg.” Ook Hans de Groot (allergoloog) en Dirk Verhoeven (kinderarts-allergoloog) van het Centrum voor Allergie en Kind zijn blij: “Het is een mooie waardering voor de kwaliteit van zorg die we met elkaar bieden voor kinderen met een allergie in een grote regio.”
Meer weten over STZ en wat een STZ-erkenning inhoudt? Lees dan hier verder.