Reinier de Graaf is een topklinisch ziekenhuis: wat houdt dat in?

24 oktober 2023

Bij Reinier de Graaf zijn we er trots op dat we onszelf een topklinisch ziekenhuis mogen noemen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En wat betekent het in de praktijk voor patiënten en medewerkers?

Een ziekenhuis mag zichzelf een topklinisch ziekenhuis noemen als het voldoet aan de criteria van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). De topklinische ziekenhuizen vormen een aparte categorie, naast algemene ziekenhuizen en de academische ziekenhuizen. In de topklinische ziekenhuizen ligt de focus, naast het bieden van een goede basiszorg, op het bieden van complexe en hooggespecialiseerde zorg. Ook zijn opleiden, wetenschap en innovatie belangrijke speerpunten. De STZ-ziekenhuizen wisselen onderling kennis en expertise uit. Zo lopen we samen voorop om de patiëntenzorg nog verder te verbeteren en dragen we bij aan de zorg van de toekomst.

Topklinische zorg

Binnen topklinische ziekenhuizen bestaan ook topklinische erkenningen (zie hieronder). Een afdeling of polikliniek krijgt een topklinische erkenning wanneer het aan verschillende eisen voldoet, onder andere op het gebied van multidisciplinaire samenwerking, opleiden, wetenschappelijk onderzoek, (technologische) innovaties en het betrekken van patiënten in het zorgproces. De complexe en hooggespecialiseerde zorg binnen een topklinische erkenning is duidelijk onderscheidend ten opzichte van de basiszorg die topklinische ziekenhuizen ook bieden. Multidisciplinaire samenwerking is hierin belangrijk. Dat houdt in dat verschillende medisch specialisten en zorgprofessionals intensief met elkaar samenwerken, waaronder artsen, operatieassistenten en (gespecialiseerd) verpleegkundigen.

Wetenschap

Wetenschap is een belangrijke manier om kritisch naar het eigen handelen te kijken en daarmee de kwaliteit van zorg continu hoog te houden. Zo draagt wetenschap bij aan betere patiëntenzorg en zorgt onderzoek ervoor dat patiënten toegang hebben tot de nieuwste behandelingen. Het gaat daarbij niet alleen om onderzoek dat wordt uitgevoerd door artsen, maar ook door andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Het wetenschappelijk onderzoek wordt vaak uitgevoerd in samenwerking met academische ziekenhuizen, met andere topklinische ziekenhuizen en andere partners in de gezondheidszorg.

Opleiding

Als STZ-ziekenhuis bieden we ook medische vervolgopleidingen, verpleegkundige (vervolg)opleidingen, beroepsopleidingen en nascholingen voor specialisten en huisartsen aan. Het opleiden en bijscholen van (toekomstige) zorgprofessionals is dus belangrijk in ons ziekenhuis. Daarom investeren we al jaren in een goed opleidingsklimaat. Er is veel mogelijk op het gebied van stages, (vervolg)opleidingen, specialisaties en wetenschap. Medewerkers worden hierin begeleid door zorgprofessionals van het ziekenhuis. Zo willen we talentvolle en ambitieuze professionals aantrekken en behouden. En stimuleren dat iedereen zich blijft ontwikkelen, ook medewerkers die al langer in dienst zijn.

Binnen ons ziekenhuis hebben zeven zorgfuncties een topklinische erkenning. Dit zijn het Fertiliteitscentrum, het Centrum voor Allergie en Kind, de polikliniek Jeugd en alcohol, Chronische leukemie (hematologie), het Prostaatkankercentrum, het Borstkankercentrum en het Buikwandcentrum. Deze erkenningen staan in het topklinisch zorgregister van de STZ.