Geheugenpoli onderzoekt geheugen- en gedragsproblemen bij oudere patiënten

18 september 2023

Iedereen vergeet weleens wat. Maar wat als het gaat om serieuze vergeetachtigheid? Met name oudere patiënten met meerdere ziektebeelden kunnen dan terecht op onze geheugenpolikliniek. Op de geheugenpoli werkt een team van zorgverleners van de Geriatrie, Neurologie en Medische Psychologie samen om patiënten de juiste zorg te geven.

Geriater Maarten Kester: “Als de oorzaak van de klachten onduidelijk is, of als een oudere patiënt naast geheugenproblemen ook andere ziektebeelden heeft, kan de huisarts doorverwijzen naar onze geheugenpoli. De patiënt krijgt dan eerst een gesprek en onderzoek bij de geriater of neuroloog, afhankelijk van de precieze klachten. Met name bij 80-plussers is vaak snel helder of er sprake is van dementie. Maar soms is het ook voor ons een puzzel en biedt labonderzoek, een MRI-scan of PET-CT scan pas duidelijkheid. Soms vragen we patiënten terug te komen voor een neuropsychologisch onderzoek en een gesprek met de neuropsycholoog. Daarna is vaak wel mogelijk om een diagnose te stellen. En dat is heel belangrijk voor de verdere zorg en begeleiding van de patiënt.”

Psychodiagnostisch medewerkers Hanneke en Julia voeren deze uitgebreide neuropsychologische onderzoeken uit. Hanneke: “Patiënten zijn ongeveer twee uur bezig. We nemen verschillende testen af op het gebied van onder andere geheugen, aandacht en taal. Na afloop maken we een resultatenoverzicht, waarbij we rekening houden met geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Een deel van de testen nemen we handmatig af, maar we gaan ook steeds meer digitaal afnemen.” Julia en Hanneke zijn hier blij mee: “Digitale testen zijn minder foutgevoelig. Hoe zorgvuldig we alle resultaten ook berekenen, het blijft mensenwerk. Bovendien hebben we dan meer aandacht voor de patiënt. Naast het resultatenoverzicht maken wij ook een observatieverslag voor de neuropsycholoog, die zo een beeld krijgt hoe de testafname is verlopen. Die zorgt daarna voor een eindrapport en deelt dit met de geriater of neuroloog.”  

Toekomst

Maarten: “Hoe eerder de diagnose bekend is, des te beter. Bij dementie geven we soms medicatie om de ziekte iets af te remmen, maar het is vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende activatie van de patiënt. Bijvoorbeeld door via een casemanager dagbesteding te regelen en goed te kijken welke zorg iemand nodig heeft. De dementie verergert uiteindelijk, dus we gaan ook in gesprek over de toekomst. Is autorijden nog wel verstandig, welke wensen heeft iemand en hoe kunnen zijn of haar naasten helpen? Vaak voorkom je zo veel leed, zoals ouderen die zichzelf verwaarlozen, ondervoed of verward raken en acuut naar het ziekenhuis  moeten.” Kijk hier voor meer informatie over onze geheugenpolikliniek.