Jaimy (20):“De diagnose was een flinke klap, maar ik onderga mijn behandeltraject met positiviteit”

8 mei 2024

Ruim 1350 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose eierstokkanker, waarvan het grootste deel boven de 60 jaar is. Een echte ouderdomsziekte is het niet, want een kwart van de patiënten is onder de 60. Zo ook Jaimy Melissant (20): “Vorig jaar had ik last van obstipatie en later kreeg ik ook buikpijn en tussentijds bloedverlies. Na een bezoek aan de huisarts kreeg ik echo’s en een scan, maar die gaven geen duidelijkheid. Ik kreeg een onderzoek naar endometriose en toen belde de gynaecoloog me dat ze een kijkoperatie wilde doen. Snel na de operatie volgde mijn diagnose: eierstokkanker. Mijn eerste vraag was ‘kan ik nog wel zwanger worden’? Helaas kan dit niet meer. Ik heb onlangs een zware allergische reactie gehad na mijn tweede chemokuur, waardoor deze gestopt moet worden. Daarom krijg ik op korte termijn een operatie om mijn eierstokken, baarmoeder en buikschort te verwijderen, waarna ik een buikspoeling met chemotherapie krijg. Ondertussen onderzoekt het laboratorium of zij het bestanddeel van de chemo waarvoor ik allergisch ben eruit kunnen filteren. Terwijl ik herstel van de operatie, werkt het ziekenhuis dus aan een oplossing voor mijn verdere behandeling.”

Klachten bij eierstokkanker

Eierstokkanker wordt ook wel een ‘silent lady killer’ genoemd. Waarom eigenlijk? Gespecialiseerd oncologieverpleegkundige Chantal Trip: “Omdat de klachten vaak pas later komen, is de ziekte meestal al verder gevorderd als vrouwen de diagnose krijgen. Het gaat om klachten als misselijkheid, afvallen, vaginaal bloedverlies, een opgezette buik en obstipatie. Soms gaan vrouwen hiermee naar de huisarts, maar dit gebeurt niet altijd. Doorgaans behandelen we dus patiënten bij wie de kanker al verder gevorderd is, waardoor genezing moeilijker is.”

Het was een flinke klap voor Jaimy dat ze nooit zwanger zal worden. “Ik heb altijd al een kinderwens gehad. Na de operatie is dit definitief van de baan en mijn eitjes waren al te ziek om in te vriezen. Gelukkig is de zorg in Reinier de Graaf echt super. Chantal maakt echt tijd om me zoveel mogelijk informatie en hulp te geven. Ze zorgt dat ze bij belangrijke uitslagen aanwezig is, is er altijd voor vragen en ik kan goed met haar praten over mijn onvruchtbaarheid. Ook werkt dit ziekenhuis samen met het Leiden Universitair Medisch Centrum en het Antonie van Leeuwenhoek om ervoor te zorgen dat ik de allerbeste behandeling krijg.”

Open en positief

Jaimy gaat haar behandeling vol vertrouwen in. “Ik ben een heel positief mens en voel me sterk genoeg om de operatie en behandelingen goed te doorstaan. Doordat ik open en positief ben over mijn ziekte, merk ik dat ik ook steun en hoop krijg van de mensen om mij heen.” Jaimy wil graag het volgende meegeven aan (jonge) vrouwen: “Heb je vage darmklachten, buikpijn, last van misselijkheid, een opgezette buik of vermoeidheid? Ga dan niet zelf dokteren maar bel je huisarts. Als er niet gelijk iets gevonden wordt, blijf dan op je strepen staan als je klachten aanhouden. In mijn leeftijdscategorie had ik een kans van 2% op eierstokkanker, maar helaas trof het me toch.”

In het Oncologisch centrum van Reinier de Graaf bieden we vrouwen met eierstokkanker behandeling door een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen van het samenwerkingsverband, Regionaal Oncologie netwerk-West. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). Dat overleg gebeurt wekelijks en hierbij zijn gynaecologen, oncologen, pathologen, radiologen en een radiotherapeut aanwezig. Kijk hier voor meer informatie.