(Meer) aandacht voor chronisch hoesten en voor onze hoestpoli

Chronisch hoesten is de vaakst voorkomende klacht waarmee patiënten zich melden bij de huisarts en longarts. Chronisch hoesten wordt gedefinieerd als langer dan twee maanden dagelijks hoesten.

16 september 2021
Chronisch hoesten

Hoestklachten worden vaak onderschat of weggewuifd, of zorgverleners weten simpelweg onvoldoende welke therapeutische opties er bestaan voor patiënten met chronisch hoesten. Daarom richtten we vijftien jaar geleden in het Reinier de Graaf ziekenhuis een hoestpoli op: één loket waar patiënten snel terechtkunnen bij een longarts en eventueel vanuit daar vlot kunnen worden doorverwezen naar een andere zorgverlener.

Sinds tien jaar leidt longarts José de Kluijver deze poli: “Wat bij velen nog onbekend is, is hoeveel mensen last hebben van chronisch hoesten. We weten dat ongeveer tien procent van de bevolking voldoet aan de criteria voor ‘chronisch hoesten’. We mogen de impact van dit probleem niet onderschatten. Je moet je voorstellen dat chronisch hoesten grote sociale gevolgen kan hebben. Patiënten durven niet meer naar het theater of naar restaurants, er is veel schaamte. Mensen komen in aanmerking voor een consult bij de hoestpoli als ze langer dan drie maanden dagelijks hoestklachten hebben, maar de ervaring leert ons dat patiënten van onze hoestpoli gemiddeld al zeven jaar last hebben van hoesten.”

Vaste aanpak

“Op de hoestpoli werken we volgens een vaste aanpak, volgens de vier stappen van Smith en Woodcock”, beschrijft José. “Vaak hebben de verwijzende artsen al het een en ander aan vooronderzoek verricht. We krijgen geregeld verwijzingen van collega-longartsen uit andere ziekenhuizen die ons advies willen voor patiënten met hoesten. Gelukkig weten steeds meer collega’s ons te vinden voor onze expertise op het gebied van zowel diagnostiek als behandeling.”