Minder consulten bij de cardioloog dankzij de huisarts

8 mei 2025

Patiënten die in Reinier de Graaf onderzocht zijn op hartklachten, moesten tot voor kort allemaal terugkomen naar ons ziekenhuis voor meerdere vervolgconsulten bij de cardioloog. Voor een deel van deze patiënten is dat veranderd. Door een nieuwe werkwijze van de afdelingen Cardiologie en Radiologie vinden de vervolgconsulten voor hen voortaan plaats bij de huisarts. Dit scheelt gemiddeld twee ziekenhuisbezoeken per patiënt en zorgt ervoor dat onze cardiologen sneller andere patiënten kunnen helpen.

Alle patiënten met hartklachten worden nog steeds door de huisarts verwezen naar ons ziekenhuis voor onderzoek. Daar krijgen zij onder andere een CT-scan en eventueel een inspanningstest op een fiets. De resultaten worden door de cardioloog en de radioloog beoordeeld.

Voor patiënten zonder acute pijn op de borst en met een laag risico op hartproblemen, geldt daarna een nieuwe route. Zij hoeven niet meer terug naar de cardioloog, maar worden verder begeleid door de huisarts. De huisarts bespreekt met de patiënt de uitslagen van de onderzoeken en het advies van de cardioloog. De huisarts bespreekt ook de vervolgstappen, zoals aanvullende behandeling of verder onderzoek.

Rol van de huisarts
“Deze aanpak is alleen bedoeld voor patiënten met een laag risico op hart- en vaatziekten”, legt cardioloog Cora Hamelinck-van Tol uit. “De huisarts is voor deze route de juiste persoon. Zo is die meestal goed op de hoogte van de medische voorgeschiedenis van de patiënt.”

De voordelen zijn duidelijk: patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis en krijgen zorg dichtbij huis. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor patiënten die specialistische zorg van de cardioloog nodig hebben. Deze nieuwe methode sluit aan bij de strategie van Reinier de Graaf: de juiste zorg op de juiste plek. De methode is ontwikkeld in samenwerking met Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL). Ook andere ziekenhuizen, zoals het HagaZiekenhuis, passen inmiddels soortgelijke methodes toe.

Zorg dichtbij
Deze nieuwe aanpak van patiënten op de afdeling Cardiologie, is een voorbeeld van Zorg Dichtbij. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we Zorg Dichtbij.