Online hulpmiddel SanaCoach Hartfalen geeft patiënt meer eigen regie

23 april 2024

De polikliniek Hartfalen van het Reinier de Graaf ziekenhuis is gestart met de SanaCoach Hartfalen. Dit is een hulpmiddel voor telefoon, computer of tablet, waarmee patiënten vanuit huis hun gezondheid ‘op afstand’ in de gaten kunnen houden. De patiënt hoeft hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Patiënten zijn met de SanaCoach meer eigen baas over hun aandoening. Ze checken zelf hun gezondheid via korte vragenlijsten. Ook houden ze zelf hun bloeddruk en gewicht bij. Bij veelvoorkomende klachten of vragen maakt de SanaCoach de patiënt wegwijs wat te doen. Patiënten met blijvend hartfalen kunnen hun gezondheid delen met hun cardioloog of hartfalenverpleegkundigen. Mocht het nodig zijn, dan blijft een bezoek aan het ziekenhuis altijd een optie.

Patiënt is meer eigen baas
Sylvia Spanjaard-van der Zeeuw, hartfalenverpleegkundige bij Reinier de Graaf: “Patiënten kunnen zelf hun bloeddruk, gewicht en klachten bijhouden in de SanaCoach. Deze gegevens kunnen wij als behandelaar online volgen. Op deze manier kunnen we eerder ingrijpen bij problemen. We verwachten dat dankzij de SanaCoach de druk op de polikliniek Hartfalen zal verminderen.”

Ook voor andere aandoeningen heeft Reinier de Graaf SanaCoaches. Voorbeelden hiervan zijn SanaCoaches voor blijvende longaandoening (COPD) en voor blijvende darmontsteking (IBD).

Zorg Dichtbij
De SanaCoaches zijn voorbeelden van Zorg Dichtbij. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we Zorg Dichtbij.