Kortere opname voor patiënten na hartkatherisatie door afstudeeronderzoek laborant

27 september 2023

Dankzij een afstudeeronderzoek van hartfunctielaborant Maureen Wijnmaalen naar het TR-bandje, dat in een aantal andere ziekenhuizen al gebruikt wordt, mogen patiënten in het Reinier de Graaf ziekenhuis na hun hartkatherisatie eerder naar huis. Voorheen lagen zij na de ingreep minstens zes uur op de verpleegafdeling Cardiologie. Inmiddels is dit teruggebracht naar drie uur. Dit betekent dat patiënten eerder naar huis mogen zonder extra risico op een nabloeding én vaak minder pijn hebben.

Onderzoek naar TR-bandje

Maureen: “Tijdens het laatste jaar van mijn studie tot hartfunctielaborant heb ik onderzoek gedaan naar het zogenoemde TR-bandje. Als de patiënten voor de katherisatie zijn aangeprikt via de pols, krijgen zij na afloop dit met lucht gevulde polsbandje om. Door de druk die het polsbandje geeft, zorgen we ervoor dat de polsslagader dicht blijft. Voorheen bleven patiënten hiermee vrij lang op de verpleegafdeling. De verpleegkundigen lieten om de paar uur wat lucht uit het polsbandje lopen en bleven monitoren of de slagader dicht bleef. Totdat na mijn afstudeeronderzoek op dit onderwerp bleek dat we de luchtdruk in het TR-bandje eerder en met kortere tussenpozen konden terugbrengen. Dit betekent inmiddels dat patiënten na de ingreep nog maar drie uur op de verpleegafdeling hoeven te blijven.”

Patiënten ervaren minder pijn

Dit levert duidelijke voordelen op voor de patiënt: “De patiënten ervaren minder pijn dan tijdens de langdurige opname. En dat terwijl de kans op een nabloeding niet groter is tijdens de kortere opnameduur. Ook scheelt het de verpleegkundigen op de verpleegafdeling Cardiologie veel tijd. Zij zijn minder lang bezig met de patiënt en we kunnen nu meer patiënten op een dag helpen,” aldus een trotse Maureen.