Reinier de Graaf gestart met spreekuur Integrative Medicine

5 juni 2024

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is een pilot gestart met een speciaal spreekuur Integrative Medicine (IM) voor borstkankerpatiënten. Op dit spreekuur krijgen zij advies van Ines von Rosenstiel, medisch specialist en IM-expert. Patiënten kunnen hier terecht voor vragen en advies over leefstijl en (evidence-based) complementaire therapieën, aanvullend op hun reguliere behandeling.

Patiënten gidsen
Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de oncologische patiënten gebruik maakt van aanvullende zorg naast de reguliere behandeling. Denk aan yoga, mindfulness of het gebruik van bepaalde diëten, voedingssupplementen of kruiden. Ook wij merken steeds vaker dat patiënten hier vragen over hebben: wat is veilig te gebruiken naast de reguliere behandeling en wat is werkzaam? Een vak apart, waarin juist ook het bijhouden van de ontwikkelingen, negatieve interacties en wetenschappelijke literatuur belangrijk zijn. Met het spreekuur willen we patiënten op een deskundige manier gidsen, zodat de werkzaamheid en veiligheid van onze zorg (zoals chemotherapie en hormonale therapie) niet in gevaar komt en zo goed mogelijk ondersteund wordt.

Integrative Medicine
Het uitgangspunt van Integrative Medicine is dat lichaam, geest, emoties en omgeving allemaal een rol spelen bij het herstel van de patiënt. Binnen IM is er daarom aandacht voor al deze aspecten om de gezondheid te bevorderen en patiënten in hun kracht te zetten. Wereldwijd wordt dit gedachtegoed al jaren omarmd door vooraanstaande instituten als Harvard, Yale, MD Anderson Cancer Centre Houston en Memorial Sloan Kettering Cancer Center New York. We zijn heel trots dat Reinier de Graaf nu als een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen hierop aansluit. Zo kunnen we blijven voorzien in de wensen en behoeften van onze patiëntenpopulatie. Dr. Martijne van ‘t Riet, oncologisch chirurg: “In samenwerking met DSW kunnen we dit spreekuur nu mogelijk maken in Reinier de Graaf.”

Collega’s opgeleid
Linda Koobs (medisch specialist) en Yvette Engelen (verpleegkundig specialist) zullen de aankomende tijd intern worden opgeleid door Ines von Rosenstiel om deze zorg mogelijk ook in de toekomst voort te zetten in Reinier de Graaf. Linda: “Ik ben blij dat we de kans hebben gekregen om deze poli op te zetten en mogen leren hoe we patiënten op een deskundige manier kunnen helpen bij het bevorderen van hun eigen gezondheid. Ook tijdens en na ziekte.”

Transitie van Zorg & Levensloop
Integrative Medicine is een voorbeeld van Transitie van Zorg & Levensloop. Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat noemen we intern Transitie van Zorg & Levensloop en extern Zorg Dichtbij.