Reinier de Graaf ontvangt topklinische erkenning voor radionucliden-therapie

4 oktober 2024

Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een topklinische erkenning ontvangen van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) voor de diagnostiek en behandeling met radionucliden. Momenteel wordt deze therapie in het Delftse ziekenhuis vooral ingezet bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker of schildklierkanker. Voor patiënten kan de behandeling levensverlengend zijn als er geen andere werkzame behandeling meer beschikbaar is. Met behulp van een radioactieve stof worden uitzaaiingen van binnenuit opgespoord en zeer lokaal bestraald, waarmee de groei van tumorcellen wordt geremd en soms zelfs gestopt

Radionucliden worden in het Reinier de Graaf ziekenhuis toegepast voor diagnostiek en behandeling van tumoren, legt nucleair geneeskundige Erik te Beek uit: “Door een bepaald radioactief stofje toe te dienen bij de patiënt kunnen we op scans precies zien waar de kanker zich bevindt in het lichaam. Met behulp van een andere radioactieve stof, Lutetium-PSMA, kunnen we de kanker vervolgens heel gericht behandelen, doordat er enkel lokaal straling wordt afgegeven. Deze gerichte behandeling zorgt ervoor dat gezond weefsel bijna niet wordt beschadigd.” De behandeling met Lutetium-PSMA is nog relatief nieuw. Twee jaar geleden werd in Reinier de Graaf de eerste prostaatkankerpatiënt behandeld met deze nieuwe therapie. Inmiddels worden steeds meer patiënten met uitgezaaide prostaatkanker behandeld met Lutetium-PSMA in het Delftse ziekenhuis. 

Toepassing bij andere soorten kanker
Momenteel wordt de behandeling met name ingezet als andere behandelingen geen uitkomst meer bieden voor patiënten, al komt daar in de toekomst wellicht verandering in. “Er wordt onderzocht of de therapie ook al in een eerder stadium effectief kan worden ingezet. Bij dit onderzoek zijn we in het Reinier de Graaf ziekenhuis nauw betrokken”, vertelt Erik te Beek. “Ook wordt er onderzocht of dit type behandeling werkzaam kan zijn bij andere soorten kanker, zoals borstkanker. Dat zou betekenen dat we de therapie in de toekomst voor een nog grotere groep patiënten kunnen inzetten.”

Topklinisch zorgregister
Dankzij de erkenning wordt radionuclidentherapie in Reinier de Graaf opgenomen in het topklinisch zorgregister van de STZ. Daarin staan alle centra, poliklinieken en andere onderdelen van Nederlandse ziekenhuizen die een topklinische erkenning hebben. Patiënten kunnen dit openbare zorgregister online raadplegen, zodat zij duidelijker weten waar ze terecht kunnen voor hooggespecialiseerde en complexe zorg. Ook instanties als patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en verwijzers kunnen het register inzien. Eerder ontving Reinier de Graaf al topklinische erkenningen voor onder meer de chronische leukemie-, prostaatkanker- en borstkankerzorg.