Hoe blijft je baby koel in de hitte?

21 juli 2023

Een hittegolf beleef je als (nieuwe) ouder vast anders dan voorheen: in plaats van druk te maken om het zelf koeler te krijgen, ben je nu bezig of je kleintje het niet te warm heeft. Hoe kom je de zomer koel door met een baby?

  • Heeft je kindje het te warm? Door een hydrofiele luier of een washandje nat te maken en dat over het lijfje te strijken koelt je kindje af. Doe je hem/haar liever in bad? Kies dan niet voor een koud badje maar voor een lauw badje, té koud is natuurlijk ook niet goed.
  • Ga je met de kinderwagen op pad en wil je dat je baby netjes in de schaduw blijft? Let op, leg nooit een doek over de wagen in de hoop de zon weg te houden. De doek zorgt er alleen maar voor dat de warmte in de kinderwagen blijft hangen, waardoor het te warm wordt voor de baby.
  • Zorg dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt. Geef je borstvoeding? Leg dan je kindje wat vaker aan. Krijgt je kindje flesvoeding, voeg dan 10 ml extra water per 100 ml toe. Let op, ook hierbij is té veel ook niet goed!
  • Ga je naar buiten? Ga dan niet tussen 11:00 en 16:00 uur. Baby’s jonger dan 6 maanden mogen nog niet in de zon, dus hou ze altijd in de schaduw.
  • Kies voor luchtige kleding, vaak is alleen een romper al genoeg. Zet niets op het hoofdje om oververhitting te voorkomen; het afkoelen gaat vooral via het hoofdje en gaat dus lastiger met bijvoorbeeld een petje op.

Verkoeling in huis

Probeer je huis zo koel en aangenaam mogelijk te houden. Is de babykamer te warm en lastig koel te houden? Je kan ervoor kiezen om de baby tijdelijk op een ander, koelere, plek in het huis te laten slapen.

Probeer gordijnen/zonweringen overdag zo veel mogelijk dicht te houden, en hou de deuren dicht om de warmte buiten te houden. ’s Avonds, als de zon verdwenen is en het afkoelt, kan je ramen en deuren tegen elkaar open zetten om het wat af te laten koelen. Let hierbij wel op dat je baby niet op de tocht ligt.

  • Lees hier slaaptips voor een baby in de hitte.
  • Check deze informatie van de GGD over uitdroging en hitte op de opvang.

Bekijk al onze zomertips

Help ouderen het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf

Check voor vertrek de regels rondom het meenemen van medicijnen in je vakantieland.

Maak voor vertrek je EHBO-koffer klaar met deze checklist.