Help ouderen het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf

21 juli 2023

Ouderen zijn een risicogroep bij langdurige hitte; zij kunnen onder andere last krijgen van klachten als vermoeidheid, misselijkheid, spierkrampen en duizeligheid. Heb jij een zelfstandig wonende oudere in jouw omgeving, hou ze extra goed in de gaten met een hittegolf! Keep them cool! Hoe kan je ze het beste helpen?

  • Het is belangrijk dat ze voldoende vocht binnen krijgen; water is hierin het beste. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, dus dat kunnen ze beter even laten staan. Biedt regelmatig een glaasje water aan.
  • Zware maaltijden moeten ook verwerkt worden door het lichaam, dit kost een hoop energie. Zorg dat de oudere goed eet, maar kies voor licht verteerbaar eten.
  • Geen airco in huis maar wel een ventilator? Door waterflessen in de vriezer te leggen en die daarna voor de ventilator te zetten, blaast de ventilator koude lucht de kamer in. Heerlijk verfrissend!
  • Een natte handdoek of washandje in de nek zorgt voor directe verkoeling.
  • Een teiltje water dient perfect als voetenbadje, wat ook erg verkoelend werkt.

Onderschatte risico’s

Uit onderzoek is gebleken dat veel ouderen zich niet goed bewust zijn van de gezondheidsrisico’s door hitte. Toch even een boodschap doen, of net wat meer doen dan goed voor ze is, kan al de nodige gevolgen hebben.

Daarnaast zijn veel families (en daarmee vaak ook mantelzorgers) in de zomervakantie aan het genieten van een vakantie. Fijn en nodig, maar daardoor zijn zelfstandig wonende ouderen vaak langere periodes alleen. Zorg dat je binnen de familie en/of vriendenkring goed afspreekt wie er bij de oudere op visite blijft gaan en in de gaten houdt of ze wel goed beschermd zijn tegen de ergste hitte.

Bekijk al onze zomertips

Hoe kom je de zomer koel door met een baby?

Hoe houd je contact met de thuisblijvers?

Maak voor vertrek je EHBO-koffer klaar met deze checklist.