Zonbescherming: wat werkt?

11 juni 2024

Schijnt de zon, dan gaan veel mensen naar buiten. Een beetje zonlicht is goed voor de mens, maar te veel zon is niet goed voor de huid. Er wordt veel gezegd over zonnen, zonbescherming en verbranden. Maar wat klopt en wat niet? Hoe zorg je het beste voor jouw huid?

Dermatoloog bij het Reinier de Graaf ziekenhuis Dorothee Schijf vertelt: “De zon maakt veel mensen vrolijk. Maar helaas is teveel blootstelling aan de zon zonder goede bescherming schadelijk. Het veroudert de huid sneller, de kans op verbranden is groter en het vergroot ook de kans op huidkanker. Helaas zien we steeds meer patiënten met deze meest voorkomende vorm van kanker. Het is daarom beter om te voorkomen, dan te genezen.”

Feiten en fabels over zonbescherming

Dermatoloog Dorothee neemt ons mee in de feiten en fabels rondom zonbescherming:

Feit: Bescherm je ook bij bewolkt weer of als je in de schaduw zit. Zeker, ondanks dat het bewolkt is of dat je in de schaduw zit, kunnen de UV-stralen jouw huid wel bereiken. Daarom is het ook dan belangrijk om je in te smeren en je goed te bedekken met (UV-werende) kleding.
Fabel: Het is alleen nodig om in de zomermaanden in te smeren. Wacht niet met het smeren van zonnebrandcrème tot het hoogzomer is. Ook buiten de zomermaanden is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Het advies is om je huid in het voorjaar rustig te laten wennen door niet te lang in de zon te zitten en al een zonnebrandcrème te gebruiken.
Fabel: 1 keer per dag insmeren is voldoende Dit is niet zo. Als je lang in de zon ligt is 1 keer smeren te weinig. Het is belangrijk om niet te verbranden. Daarom is het advies om je elke 2 à 3 uur opnieuw in te smeren. Als je hebt gezwommen of veel gezweet hebt, is het goed om je opnieuw in te smeren.
Feit: Je hoeft niet lang in de zon te komen om voldoende vitamine D aan te maken.   De meeste mensen maken genoeg vitamine D aan als zij in de lente en zomer een kwartier tot half uur per dag onbeschermd in de zon komen met handen, gezicht en nek.
Feit: Een goedkope zonnebrandcrème is net zo goed als een duur merk Klopt. De prijs van een zonnebrandcrème zegt niets over de kwaliteit ervan. Beschermingsfactoren (SPF) betekenen over ter wereld hetzelfde. Sommige merken zijn duurder, dat komt bijvoorbeeld door de verpakking, geur of smeerbaarheid.

Weren, kleren, smeren

Voor de optimale bescherming tegen de zon, geeft ze ook nog deze tips mee:

  • Onthoud het ezelsbruggetje van KWF: weren, kleren, smeren.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
  • Bedek je huid met (UV-werende) kleding, draag iets op je hoofd en zet een zonnebril op.

Smeerpaal

Om het smeren te stimuleren zijn er op ruim 80 locaties door heel Nederland smeerpalen met zonnebrandcrème beschikbaar: aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en festivals. En sinds kort ook bij ons ziekenhuis in Delft. Je kunt deze zonnebrandcrème gratis gebruiken om je in te smeren.

Bekijk al onze zomertips

Medicijnen meenemen op reis? Dit moet je weten.

Maak je EHBO-koffer klaar met deze checklist.

Al onze zomertips lezen?