Zorg Dichtbij: Behandeling van baby’s met geelzucht met Fototherapie Thuis

17 augustus 2023

Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt het Reinier de Graaf ziekenhuis zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat doen we onder de noemer Zorg dichtbij. Een goed voorbeeld hiervan is de behandeling van geelzucht bij baby’s door middel van Fototherapie Thuis.

Fototherapie is een lichttherapie voor de behandeling van geelzucht bij baby’s. Voor zo’n behandeling moest de baby in het ziekenhuis blijven of was opname nodig. Dat hoeft niet meer. Komt een baby in aanmerking, dan kunnen de ouders thuis fototherapie geven met een zogenoemde Bilicocoon. Bij ons Moeder en Kind Centrum zijn we in de zomer van 2023 hiermee gestart.

Wanneer is geelzucht gevaarlijk?
In de meeste gevallen is geelzucht bij baby’s normaal. Elke baby ziet in de eerste levensweek in meer of mindere mate geel. Oorzaak van geelzucht is de stof bilirubine. Die stof komt vrij bij het normale afbraakproces van de rode bloedcellen. Bilirubine wordt afgebroken door de lever. Dit proces start enkele dagen na de geboorte. Bij één op de twintig kinderen moeten we echter de lever een handje helpen door middel van fototherapie. Dit voorkomt een te hoog gehalte bilirubine (hyperbilirubine)  in het lichaam. Dat kan de hersenen beschadigen.

Behandeling met een Bilicocoon
Bij Fototherapie Thuis geven de ouders zelf lichttherapie met een Bilicocoon. Dit is een soort slaapzak die blauw licht geeft. Het licht breekt de bilirubine af in de huid, zodat de stof wordt uitgeplast. De tijdsduur van een behandeling verschilt per kind, maar reken op gemiddeld 24 tot 48 aaneengesloten uren. In die periode komt de verloskundige aan huis voor bloedafname. De kinderarts bepaalt de duur van de behandeling en blijft eindverantwoordelijk.

Voorbeeld van Zorg Dichtbij
Met Fototherapie Thuis bieden we ouders en kind een verantwoord en prettig alternatief voor een behandeling in het ziekenhuis. Ook voorkomen we opnames of kunnen kinderen mogelijk eerder naar huis. Naar verwachting komen zo bij het Moeder en Kind Centrum jaarlijks minstens 50 ligdagen vrij. Die kunnen we inzetten voor zieke pasgeborenen. Daarnaast vergroot Fototherapie Thuis de kans op slagen van borstvoeding. Dat kan namelijk tijdens de behandeling gewoon door blijven gaan. Ons ziekenhuis heeft vooralsnog drie Bilicocoons aangeschaft.