Zorgverleners kunnen patiënten doorverwijzen voor stoppen-met-roken-begeleiding

26 juli 2023

Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil graag bijdragen aan een gezondere samenleving. Zo is om die reden ons ziekenhuisterrein sinds 1 juli 2022 volledig rookvrij. Daarnaast helpen wij onze patiënten graag bij het stoppen met roken. Sinds eind april kunnen zij van onze zorgprofessionals een directe doorverwijzing krijgen naar Sinefuma, een organisatie die mensen begeleidt die willen stoppen met roken.

Longarts Stephanie van Loon-Kooij en cardioloog Cora Hamelinck-van Tol zitten in de werkgroep Rookvrij Reinier. Stephanie: “Juist binnen onze specialismen zien we dagelijks patiënten met klachten waarbij stoppen met roken van belang is. Zowel bij long- als hartproblemen zorgt stoppen met roken voor aantoonbare winst. Een gezonde leefstijl is voor deze patiënten vaak net zo belangrijk als de juiste medicatie of behandeling. Daarom zet ik me graag in om steeds meer patiënten te motiveren om te stoppen met roken. Preventie is zo belangrijk.”

“Ik ga tijdens mijn eerste consult met patiënten al direct in op het belang van een goede leefstijl”

Cora denkt er net zo over: “Op onze speciale polikliniek voor vrouwen met hartklachten zie ik bijvoorbeeld rokende vrouwen van begin 40 die al hartproblemen hebben. Vaak in de kleine vaten, die gevoelig zijn voor aantasting door nicotine. Daarom ga ik tijdens mijn eerste consult met deze patiënten al direct in op het belang van een goede leefstijl. Maar dat geldt natuurlijk voor al onze patiënten, en zeker ook voor hun naasten. Onlangs was er een patiënte met haar zoon bij mij. Zij wilde graag een doorverwijzing naar Sinefuma, maar haar rokende zoon en man ook. Ik heb ook hen gelijk doorverwezen. Nu kunnen zij elkaar stimuleren tijdens het stoppen met roken. Vergeet niet dat ze hierdoor in hun verdere leven mogelijk minder zorg nodig hebben.”

Roken is een risicofactor

Uroloog Remco de Vries heeft inmiddels ook al een patiënt doorverwezen: “In dit geval ging het om een patiënt met blaaskanker, voor wie stoppen met roken van groot belang is. Nadat een patiënt is behandeld voor blaaskanker en stopt met roken zijn er aanwijzingen dat de kans dat de kanker terugkomt, afneemt. Daarnaast is roken een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van blaaskanker. Tijdens het eerste consult met mijn patiënten vraag ik altijd of zij alcohol drinken, drugs gebruiken of roken. Met patiënten voor wie stoppen met roken zinvol is, bespreek ik de doorverwijzing naar Sinefuma. Het gaat met name om blaaskankerpatiënten, maar ook bijvoorbeeld patiënten met erectiestoornissen kunnen baat hebben bij stoppen met roken. Deze laatste groep kampt vaak met vaatproblemen met roken als oorzaak.” Zorgprofessionals kunnen de doorverwijzing eenvoudig regelen via het elektronisch patiëntendossier. Remco: “Dit werkt gemakkelijk. Ik vind het een goed initiatief. Het zorgt ook voor bewustzijn onder patiënten en hun naasten. Zelf roken, maar ook meeroken, is immers niet goed voor de patiënt.”

Sinefuma kan mensen die willen stoppen met roken zowel individueel als in groepsverband ondersteunen en advies geven. Dit kan in een persoonlijk gesprek, telefonisch of online. Onze specialisten, artsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants kunnen rokende patiënten vragen of zij hen mogen doorverwijzen als stoppen met roken gewenst is wat betreft hun ziekte of behandeling. Sinefuma neemt vervolgens contact op met de patiënt voor het maken van een afspraak. Door op deze manier te werken, willen we het zo makkelijk mogelijk maken om begeleiding te krijgen voor het stoppen met roken. En zo voordelig mogelijk, omdat alle zorgverzekeraars deze zorg vergoeden in de basisverzekering. Inmiddels zijn er al 35 patiënten doorverwezen naar Sinefuma.

Ook interessant

Het Reinier de Graaf ziekenhuis is al een jaar rookvrij

Kinderarts Leonieke komt vanuit haar rol in actie voor de rookvrije generatie