Allergoloog Hans de Groot ontvangt Reinier de Graaf Penning

1 december 2023
Reinier de Graaf penning voor Hans de Groot

Allergoloog Hans de Groot heeft de Reinier de Graaf Penning ontvangen. Deze onderscheiding kennen we toe aan specialisten in Reinier de Graaf die uitzonderlijke prestaties op het gebied van zorg, opleiding of onderzoek leveren. Onder de hoede van Hans de Groot is het Delfts Allergie Centrum (DAC) uitgegroeid tot een toonaangevend allergologisch centrum, waar we regio-overstijgende patiëntenzorg leveren. Ook heeft het DAC een landelijke opleiding voor geïnteresseerde artsen in de allergologie en gebeurt er veel wetenschappelijk onderzoek. Het topklinische Centrum voor Allergie en Kind, onderdeel van het DAC, heeft als landelijk kenniscentrum eveneens een belangrijke functie. Hier houdt een multidisciplinair team zich bezig met het vaststellen, voorkomen en behandelen van voedselallergieën bij kinderen.

Hans ontving de onderscheiding uit handen van Carina Hilders (voorzitter Raad van Bestuur) na een speciaal symposium over het DAC. “Hans heeft de allergologie vanuit Reinier de Graaf landelijk op de kaart gezet”, aldus Carina. “Mede door zijn inzet, bevlogenheid en wetenschappelijk onderzoek zijn er de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt in de kennis over behandeling en preventie van allergieën. Reinier de Graaf levert hiermee een grote bijdrage om de zorg in de toekomst gezond te houden. Wij zijn ontzettend trots op Hans en de voorhoedepositie die we hierbij innemen in de allergologie.”

Zelfstandig specialisme

Hans startte in 2008 als allergoloog in Reinier de Graaf. Op zijn initiatief werd onze afdeling Allergologie in 2010 een opleidingscentrum voor kinderartsen die zich specialiseren in allergieën bij kinderen. De specifieke focus op kinderen was toen nog ongebruikelijk. “Voorheen werden kinderen gezien als ‘kleine volwassenen’ binnen de allergologie”, vertelt Hans. “Wij hebben ons best gedaan om voor deze gecompliceerde zorg een zelfstandig specialisme te ontwikkelen.” Leonieke van Veen, die als eerste kinderarts door Hans werd opgeleid, vult aan: “Allergische klachten bij jonge kinderen kennen een heel eigen klachtenpatroon en beloop, en dus een andere aanpak. Het typeert de bescheidenheid en drive van Hans om van ieders expertise gebruik te maken, zodat we nu de beste kwaliteit van zorg kunnen leveren.”

Preventie

Een andere mijlpaal bereikte Hans in 2019, toen hij in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde de mythe van hypoallergene huisdieren ontkrachtte met nieuw wetenschappelijk onderzoek. In de afgelopen jaren ging ook preventie van allergieën een steeds grotere rol spelen. Zo werd Reinier de Graaf een van de eerste ziekenhuizen met een ‘Pindapoli’. Het onderzoek vanuit deze multidisciplinaire polikliniek gaat volgend jaar leiden tot een promotie van Dirk Verhoeven, een van de kinderarts-allergologen in Reinier de Graaf die door Hans is opgeleid.

De Reinier de Graaf Penning

De Reinier de Graaf Penning is in 2002 ingevoerd als onderscheiding die wordt toegekend door het bestuur van Reinier de Graaf aan een specialist (of vakgroep) voor uitzonderlijk presteren op het gebied van patiëntenzorg, opleiding of onderzoek. Aanleiding vormde destijds het 750-jarige bestaan van Reinier. Een bijbehorende bronzen plaquette is ingemetseld in de binnenmuur van de Oude kerk, waar Reinier de Graaf begraven ligt. Hans is de zesde Reinierder die de Penning heeft ontvangen.

Meer lezen?