Tips voor een lekkere en gezonde barbecue

11 augustus 2023

Denk je aan de zomer, dan denk je aan BBQ. Hamburgers, worstjes, speklapjes en saté; nog steeds leggen we voornamelijk vlees op de BBQ. De risico’s op kanker vergroten bij het eten van veel vlees. En dan vooral bewerkt vlees, zoals hamburgers en worstjes, maar dit geldt ook voor rood vlees. Dit risico wordt niet groter als je het vlees op de BBQ legt. Een geluk voor de enthousiaste BBQ’ers onder ons. Het risico neemt wel toe bij grotere porties. Daarmee bedoelen we meer vlees eten dan de aanbevolen 100 gram per dag. Hieronder lees je tips voor een lekkere en gezonde BBQ.

  • Eet minder rood en bewerkt (worst, hamburger) vlees.
  • Kies voor meer vis, kip en gevogelte of vega-producten.
  • Leg meer groenten op de BBQ.
  • Heb meer aandacht voor de bijgerechten.
  • Eet geen verbrand voedsel en snij verbrande delen van het geroosterde vlees.

Manier van bereiden

In verbrande en verkoolde voeding worden kankerverwekkende stoffen gevonden. Deze kunnen het risico op met name darmkanker verhogen. We raden daarom aan om geen verbrand en verkoold voedsel te eten. Deze kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan wanneer het eten langdurig op hoge temperaturen wordt gebakken.

Aangebrand voedsel is natuurlijk ook niet erg lekker. Dit kan je voorkomen door de barbecue eerst te laten uitbranden en rustig te laten gloeien. Leg je eten op aluminiumfolie of laat de grill niet te heet worden. Heb je toch zwarte korstjes? Snij die er dan af.

Bekijk al onze zomertips

Hoe kom je écht tot rust tijdens je vakantie?

Wat moet je wel en niet doen om veilig te zonnen?

Maak voor vertrek je EHBO-koffer klaar met deze checklist.