Tips voor een gezonde vakantie. Hoe kom je écht tot rust?

25 juli 2023

Op vakantie gaan is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor een goede mentale gezondheid. Het is dé manier om even uit je hectische en veeleisende bestaan te stappen, te ontspannen en op te laden. Maar dat blijkt soms nog best lastig. Onze adviseur Werk en gezondheid Charlotte Kwaak geeft je tips hoe je écht uitrust en met meer energie terugkomt van vakantie.

  • Bereid je vakantie goed voor
    Het is belangrijk je laatste werkdag in stress af te bouwen. Begin ook thuis op tijd met de voorbereiding en maak een to do- en inpaklijst. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat je geen verplichtingen meeneemt.
  • Zorg dat je vakantie lang genoeg is
    Je lichaam en geest hebben tijd nodig om helemaal tot rust te komen.
  • Verminder je schermtijd
    Merk je dat je veel gebruik maakt van je smartphone tijdens je vakantie? Laat je telefoon eens een dagje thuis, zet je meldingen uit of spreek met jezelf af dat je je schermtijd verminderd. Vergeet hierbij natuurlijk ook niet je werkmail uit te zetten, zo kan je echt genieten van het even niet werken.
  • Blijf in het moment
    Geef aandacht aan wat er in het hier en nu gebeurt. Probeer je angsten, verwachtingen en dingen die je bij thuiskomst nog moet doen, los te laten.  Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, mindfulness kan je hierbij helpen. Lees hier een goede oefening.
  • Laat je ritme van thuis niet direct los
    Neem je tijd om goed uit te rusten op vakantie zonder je gehele biologische klok te verstellen. Hierdoor zal de terug schakeling naar werktijden gemakkelijker gaan.
  • Doe elke dag iets actiefs
    Als je beweegt, worden de hormonen endorfine en serotonine in je lichaam verhoogt. Deze stofjes geven je een geluksgevoel en verlagen je cortisolniveau, dat stress veroorzaakt. Ga wandelen in de natuur, met de fiets naar de stad in plaats van met de taxi, hardlopen, doe een yogasessie of andere sportactiviteit. Zo blijf je ook tijdens je vakantie fit.
  • Plan je vakantie niet te vol
    Je bent een paar weken op vakantie en wilt ook veel zien, vaak te veel voor die paar weken. En je wilt natuurlijk niet nog vermoeider terugkomen van vakantie. Ga in je vakantie regelmatig even lekker zitten, neem de tijd om niks te doen, te relaxen, een boek te lezen of naar muziek te luisteren.
  • Doe ook dingen alleen
    Ga er eens alleen op uit. Vakantie is ook bedoeld om dichter bij jezelf te komen. Sta eens stil bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Door de ontspanning is je hoofd rustiger en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Ineens kan duidelijk zijn wat je nu echt wilt.
  • Begin halverwege de week weer met werken.
    Dan heb je snel weer weekend en is de terugkomst minder erg. Kan dit niet vanwege de planning? Kijk of je bij terugkomst een dag(deel) kan inplannen om weer bij te lezen.

Werk- en privébalans

In ons dagelijks leven worden er veel dingen van ons verwacht zowel zakelijk als privé. Hierdoor is het belangrijk om in balans te blijven en jezelf tijd te geven als je merkt dat je even moet opladen na een drukke periode. Charlotte: “Veel mensen vinden het moeilijk om tijdens vakantie hun werk los te laten, afstand te nemen van hun dagelijkse leven en te ontspannen. En dat is logisch want de stresshormonen van je drukke bestaan zitten nog in je lijf. Je bouwt het hele jaar stress op.”

“Als je op vakantie gaat, kan je lichaam dit niet in een keer loslaten. Je zult eerst moeten acclimatiseren. Vooral doen waar jij behoefte aan hebt en plezier uit haalt, is belangrijk tijdens een vakantie. Hiervoor hoef je dus niet naar een heel ver oord. Een ontspannen vakantie is voor iedereen anders. Voor de een is dat een fietsvakantie en voor de ander een all-inclusive resort. Het belangrijkste is dat je doet waar jij behoefte aan hebt en geniet van de activiteiten die je leuk vindt.”

  • Lees op de website van Thuisarts tips om je beter te kunnen ontspannen.
  • Maak je voor vertrek geen zorgen over je EHBO-koffer met deze tips.

Bekijk al onze zomertips

Help ouderen het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf

Check voor vertrek de regels rondom het meenemen van medicijnen in je vakantieland.

Maak voor vertrek je EHBO-koffer klaar met deze checklist.