Hoe houd je contact met de thuisblijvers?

15 augustus 2023

Tijdens de zomervakantie gaan veel mensen een tijdje weg. Voor de thuisblijvers kan dit een lastige periode zijn. Best veel ouderen in Nederland voelen zich namelijk wel eens eenzaam. En als hun (klein)kinderen dan ook nog eens weg zijn, helpt dit niet mee. Het is daarom belangrijk om contact met de thuisblijvers te houden. Hieronder lees je wat tips. 

  • Stuur een kaartje of een paar vakantiefoto’s naar de thuisblijvers. Zo voelen zij zich niet vergeten en kunnen ze meegenieten van jouw avonturen.
  • Bel of videobel af en toe met het thuisfront of stuur ze een berichtje.
  • Ben je weer thuis of blijf je in Nederland? Spreek ouderen gewoon eens aan in de zomerperiode, bijvoorbeeld in de supermarkt. Een praatje kan al een verschil maken.
  • Ga wat leuks doen met een oudere in je omgeving, zoals wandelen of knutselen.

Zomereenzaamheid

Eenzaamheid is een belangrijk probleem bij ouderen en neemt in de zomerperiode toe. “Dit komt omdat veel activiteiten niet doorgaan vanwege de zomerstop”, zo vertelt geriater Evi Peters Rit. “Bovendien gaan veel naasten in de zomer op vakantie waardoor ouderen vaker alleen zijn. Gelukkig zijn er initiatieven om de zomereenzaamheid tegen te gaan. Dit maakt de zomer niet alleen leuker voor ouderen, het is ook goed voor hun gezondheid. Eenzaamheid leidt namelijk tot gezondheidsrisico’s en ook tot verminderde participatie in de maatschappij.”

Evi vertelt verder: “De gezondheidsrisico’s van eenzaamheid bestaan bijvoorbeeld uit negatieve invloed op het immuunsysteem en een verhoogd risico op hartziekten. Onder andere door een ongezonder voedingspatroon en minder bewegen. Daarnaast heeft eenzaamheid een negatief effect op je stemming, waardoor de kwaliteit van leven verminderd. Mijn doel als geriater is juist het behoud van kwaliteit van leven en functioneren, ook op hoge leeftijd. Dus met het bestrijden van eenzaamheid, pak je ook deze gezondheidsrisico’s aan.”

Bekijk al onze zomertips

Help ouderen het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf.

Hoe kom je écht tot rust tijdens je vakantie?

Wat moet je wel en niet doen om veilig te zonnen?