Patiëntveiligheid

Bij Reinier de Graaf doen we er alles aan om veilige zorg te leveren. Maar u kunt ook zelf iets doen aan een veilig verblijf in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld vragen stellen als u niet goed begrijpt wat de arts vertelt, of het melden als de medicijnen die u krijgt er anders uitzien dan u gewend bent.

Om u informatie te geven over wat u kunt doen om bij te dragen aan uw eigen veiligheid (Patiëntveiligheid), zijn er speciale kaarten. Op deze kaarten staat op eenvoudige wijze uitgelegd waar u op kunt letten tijdens uw bezoek of behandeling. Er zijn verschillende patiëntveiligheidskaarten, zoals:

Extra veiligheidscheck op de operatieafdeling
Als u naar de operatiekamer gaat is het hele operatieteam aanwezig. Voordat u onder narcose gaat, vindt er een zogenaamde ‘time-out procedure’ plaats. Het operatieteam (specialist, anesthesioloog, operatieassistenten en anesthesiemedewerker) controleert samen met u een aantal belangrijke gegevens, zoals:
– Uw identiteit; er wordt naar uw naam gevraagd
– Uw geboortedatum
– Of u ergens allergisch voor bent
– Welke operatie u moet ondergaan en (indien van toepassing) aan welke zijde

Andere belangrijke items voor het uitvoeren van de operatie worden hardop gecheckt. Uiteraard zijn deze gegevens allang bekend en staan ze in uw medisch dossier. Toch is deze laatste check van belang om de allerlaatste mogelijke fouten of onduidelijkheden uit te sluiten.