Reinier de Graaf opent speciale Wintersportpoli

3 januari 2024

Het Reinier de Graaf ziekenhuis opent een speciaal spreekuur voor mensen die tijdens hun wintersportvakantie een ongeval hebben gehad. Het gaat om patiënten die in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld aan letsels en in Nederland hun behandeltraject moeten vervolgen. Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in de regio met een dergelijk spreekuur voor vakantieletsels. Het doel is om het behandelingsproces efficiënter in te richten voor deze groep patiënten.   

Klaas Hartholt, traumachirurg in Reinier de Graaf, vertelt waarvoor patiënten op het spreekuur terechtkunnen: “Het gaat vooral om controles van botbreuken, het inplannen van operaties, het verwijderen van gips of controles na een operatie in een buitenlands ziekenhuis. Ook kan het fijn zijn om nog eens goede uitleg in de eigen taal te krijgen over het opgelopen letsel. Onze traumachirurgen maken met de patiënt een behandelplan op maat, zodat zij in Nederland zo goed mogelijk verder kunnen herstellen.” 

Sneller en makkelijker

Voor een afspraak bij de Wintersportpoli is geen verwijzing van de huisarts nodig. Een brief uit het buitenlandse ziekenhuis is voldoende. Door de Wintersportpoli is het mogelijk om patiënten met wintersportletsel sneller te zien, zonder vertraging in het behandelingsproces op te lopen. Zo verkleinen we het risico dat letsels onbehandeld blijven en de kans op schadelijke gevolgen voor de patiënt toeneemt.

Oproep

Per jaar raken zo’n 5.000 Nederlandse wintersporters gewond in het buitenland, meestal met botbreuken tot gevolg. Eenmaal teruggekeerd in Nederland komt een groot deel van deze groep terecht bij Nederlandse chirurgen. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) adviseert wintersporters om bij een eventuele botbreuk te informeren of de behandeling in Nederland kan plaatsvinden. De meeste letsels hoeven niet direct te worden geopereerd. De NVT hoopt hiermee onnodige operaties in het buitenland te voorkomen en de patiënt een behandeling te kunnen geven in een vertrouwde omgeving volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden.

Voor een afspraak op de Wintersportpoli neem je contact op met de afdeling Chirurgie van Reinier de Graaf via 015-2604213.