De darmkankermaand begint aan het eind

1 maart 2024

Maart staat in het teken van darmkanker. In deze maand geven wij wekelijks aandacht aan deze vorm van kanker. De endeldarm (rectum) is het laatste stuk van de dikke darm. Daar beginnen we deze darmkankermaand mee; aan het eind dus.

Endeldarmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Hoewel sommige patiënten geen symptomen ervaren, is er een aantal klachten die op de ziekte kunnen wijzen. Denk aan verandering in de stoelgang, bloedverlies uit de anus, loze aandrang, bloedarmoede door ijzergebrek of buikpijn. Heb je klachten? Ga dan eerst naar je huisarts.

Vast aanspreekpunt

In Reinier de Graaf wordt veel aandacht besteed aan de zorg voor patiënten met endeldarmkanker. Innovaties en wetenschappelijk onderzoek spelen daarbij een belangrijke rol, zodat er altijd gewerkt wordt volgens de laatste inzichten. Ook hebben patiënten bij ons een vast aanspreekpunt tijdens het gehele behandeltraject. Zo kun je altijd bij dezelfde persoon terecht in het geval van vragen of het maken van afspraken.

Behandelplan op maat

Wanneer de diagnose endeldarmkanker wordt vastgesteld, nemen we samen met de patiënt alle mogelijke behandelopties door. Zo komen we samen tot een behandelplan op maat. Dit beperkt zich niet altijd tot één ziekenhuis. Juist op dit gebied werken wij veel samen met andere behandelcentra, zodat je altijd de best mogelijke zorg krijgt.