Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

8 oktober 2022

Iedere tweede zaterdag van oktober staat in het teken van palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg aan mensen met een ongeneeslijke ziekte.

In ons ziekenhuis gaan we op tijd in gesprek met deze patiënten en hun naasten over wensen en grenzen met betrekking tot de laatste levensfase. Dit gesprek noemen we een Advance Care Planning (ACP) gesprek. Door op deze manier aandacht te schenken aan onze palliatieve patiënten, hopen we de kwaliteit van leven en zorg te verbeteren. Door het vastleggen van deze gesprekken hopen wij, in samenwerking met de huisarts, onnodige behandelingen en opnames te voorkomen.

Om de zorg zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van de patiënt, is het belangrijk dat we als ziekenhuis samenwerken met andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld de huisartsen en wijkverpleegkundigen. Samen met de patiënt en naasten bespreken we de wensen en mogelijkheden. Dit leggen we vast om de kwaliteit van leven tot het einde zo hoog mogelijk te houden.

Trainen van zorgverleners
Onlangs is het palliatief team van Reinier de Graaf samen met twee huisartsen uit de regio gestart met het trainen van verpleegkundig specialisten, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en artsen. Zo leren zij om huidige en toekomstige levensdoelen van de patiënt bespreekbaar te maken, vast te leggen en te communiceren naar de 1e lijn, zoals huisartsen.

Ook hieruit blijkt dat samenwerken in de palliatieve zorg heel belangrijk is om de patiënt de meest passende zorg te bieden.