Reinier de Graaf staat stil bij borstkanker en de impact in verschillende levensfases

3 oktober 2023

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt de diagnose borstkanker. Tijdens deze borstkankermaand vraagt het Reinier de Graaf ziekenhuis aandacht voor deze meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Binnen ons topklinisch borstkankercentrum werden in 2022 316 vrouwen met borstkanker behandeld. 26 vrouwen waren jonger dan 39 jaar, de anderen boven de 40 jaar, waarvan de meesten ouder waren dan 50 jaar. De impact van borstkanker op het leven van elke patiënt is groot, maar vraagt in elke levensfase niet alleen een andere behandeling, maar ook andere ondersteuning, stelt verpleegkundig specialist Mariëlle van Vugt.

De juiste zorg

Binnen het Borstkankercentrum van Reinier de Graaf worden patiënten begeleid in hun behandelingstraject door een vaste zorgprofessional. Van diagnose tot aan ontslag, controles, nazorg en extra advies bijvoorbeeld wanneer zij in hun dagelijks leven vastlopen, kunnen zij terecht bij dezelfde verpleegkundig specialist.

Mariëlle van Vugt: “De impact die kanker heeft op het leven van patiënten is erg afhankelijk van de levensfase waarin de ziekte wordt ontdekt en de behandeling die wordt gegeven. Bij kwetsbare ouderen met borstkanker komt het af en toe voor dat er vanuit de thuissituatie bijvoorbeeld weinig of geen zorg is of dat de patiënt vergeetachtig is waardoor zij medicijnen vergeten te nemen. Daar hebben wij in ons advies en ondersteuning extra aandacht voor.”

Jonge vrouwen in de leeftijd van 18 tot 39 jaar (AYA Adolescents and Young Adults) met kanker, krijgen te maken met andere vraagstukken ten aanzien van vruchtbaarheid, carrière en relatie. Tijdens de gesprekken met de verpleegkundig specialist komen deze vraagstukken aan de orde. Reinier de Graaf voldoet we aan de landelijke criteria voor de AYA basiszorg en is aangesloten bij het landelijke AYA-zorgnetwerk.

Jong en kanker

Anne van Weije (34) kreeg in 2022 de diagnose borstkanker, toen haar dochtertje zeven maanden was. Met een eigen bedrijf, een jong gezin en nog veel toekomstplannen, was dit een enorme klap voor haar. In het Borstkankercentrum van Reinier de Graaf werd zij begeleid door verpleegkundig specialist Mariëlle en kreeg zij leeftijdsspecifieke AYA zorg. “Voordat ik ging starten met de eerste chemotherapie verwees Mariëlle mij door naar de gynaecoloog. Omdat we net ouders geworden waren en wellicht nog een kindje willen, gingen we in gesprek over het eventueel invriezen van eitjes. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan. Ik wilde zo snel mogelijk beginnen met mijn behandeling.” Inmiddels is Anne hersteld van de behandelingen en kijkt ze met vertrouwen uit naar de toekomst.