Rookvrij Reinier: “Een beter moment om te stoppen is er niet”

24 mei 2022

Als ziekenhuis willen wij in 2022 volledig rookvrij zijn en ons inzetten voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Beveiliger Cor van Rossum groeide op in een tijd dat roken nog de normaalste zaak van de wereld was. Inmiddels is hij al een paar jaar gestopt en merkt hij hier nog dagelijks de positieve kanten van.

“Mijn vader rookte, mijn broertje, mijn schoonvader en ik ook. Ik begon met roken toen ik 17 was en dat was in de jaren ’80. Je groeide er als het ware mee op; tijdens verjaardagen stonden de sigaretten op tafel. Niemand zei er iets van toen ik begon met roken en roken zelf was toen ook nog betaalbaar. Ik heb altijd shag gerookt, twee tot drie pakjes per week. Dan kom je toch al snel uit op ongeveer 150 sigaretten per week.”

“Ik ben anders tegen roken aan gaan kijken toen ik als beveiliger in het IJsselland Ziekenhuis aan de slag ging. Daardoor kreeg ik meer aandacht voor gezondheid en gezond leven. Ook merkte ik de nadelige gevolgen voor mijn werk zelf. Zo kreeg ik een slechte conditie en kostte het me steeds meer moeite om via de trap, snel boven te komen. Ook was mijn vader in 2009 overleden aan de gevolgen van longkanker, hij is maar 68 geworden. Begin 2018 besloot ik dat wilde gaan stoppen.”

Meerdere pogingen
“Dat heeft me wel flink wat moeite gekost. Ik heb meerdere pogingen gedaan, onder andere met behulp van het plakken van nicotinepleisters, maar het lukte steeds voor een korte periode. Het laatste zetje kreeg ik toen het IJsselland Ziekenhuis rookvrij werd. Ik vond dat ik als beveiliger een voorbeeldfunctie had om dit beleid uit te dragen en toen is bij mij echt de omslag gekomen. Mede dankzij het gebruiken van nicotinekauwgom is het me gelukt te stoppen. In september 2018 heb ik mijn laatste sigaret gerookt.”

“Wat mij enorm heeft geholpen, is het focussen op de positieve aspecten van stoppen met roken. Mijn conditie is beter geworden, ik heb geen gele nagels en schrale handen meer, en het eten ruikt en smaakt lekkerder. Ook heb ik geen stress meer omdat ik telkens een sigaret wil opsteken. En het stoppen merk je natuurlijk ook op een positieve manier in je portemonnee. Deze positieve kanten geef ik dan ook graag mee aan iedereen die overweegt om ook te stoppen. Zeker als je ouder wordt, wordt het steeds belangrijker om aan je gezondheid te werken.”

Tips om te stoppen
“Of ik nog andere tips heb om te stoppen met roken? Zeker wel! Maak een weloverwogen keuze om te stoppen door de voor- en nadelen op een rij te zetten en een bewuste keuze te maken. Dan kun je daar op terugvallen. En als het je eenmaal gelukt is om te stoppen, beloon jezelf dan. Mij helpt het ook om op vaste momenten met andere dingen bezig te zijn dan met roken. Zo neem ik nu standaard na het eten een snoepje in plaats van een sigaret. En de kosten van roken nemen alleen maar toe, dus een beter moment om te stoppen is er niet.”

Vanaf 1 juli 2022 is het gehele terrein van Reinier de Graaf rookvrij. Dit geldt voor zowel het Gasthuis in Delft, als het Behandelcentrum Voorburg. Medewerkers die net als Cor willen stoppen met roken, kunnen ondersteuning krijgen van hun leidinggevende of een leefstijlcoach.