Rookvrij Reinier: “Goed voorbeeld doet volgen”

4 juli 2022

Als ziekenhuis willen wij in 2022 volledig rookvrij zijn en ons inzetten voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Longarts Stephanie van Loon kan daarover meepraten. Ze ziet dagelijks patiënten die last hebben van de schadelijke gevolgen van roken.

“Ik heb nooit zelf gerookt, ik denk vooral dat dit komt omdat mijn ouders of anderen in mijn omgeving niet roken. En dan merk je toch dat dat goede voorbeeld doet volgen. Andersom geldt dat natuurlijk ook en daarom ben ik er ook zo’n enorme voorstander van dat Reinier de Graaf een rookvrij ziekenhuis wordt, als voorbeeld voor anderen. Dat is onze bijdrage aan het creëren van een rookvrije generatie. Als we de jongeren en volwassenen van nu zoveel mogelijk kunnen laten stoppen met roken of ervoor zorgen dat ze niet gaan roken, dan is de kans een heel stuk kleiner dat hun (klein)kinderen gaan roken.”

Rookgerelateerde aandoeningen
“Je ziet dat er inmiddels al wel heel veel veranderd is ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden. Toen was roken echt de normaalste zaak van de wereld en dat merk ik ook aan de patiënten die ik zie. Die hebben jarenlang zelf gerookt, of doen dat nog steeds, of hebben jarenlang sigarettenrook ingeademd omdat iemand in hun omgeving rookt of rookte. De schade die dat oplevert, zie ik dan terug in typisch rookgerelateerde aandoeningen. Denk aan bijvoorbeeld COPD, een chronische luchtwegontsteking, waardoor vernauwing van de luchtwegen en gaten in de longen (emfyseem) ontstaan en deze minder zuurstof kunnen opnemen. Of aan vernauwingen van de bloedvaten, wat onder andere kan leiden tot hart- en vaatproblemen. Ik heb veel patiënten die spijt hebben dat ze ooit begonnen zijn met roken, omdat ze dan waarschijnlijk nu veel minder gezondheidsklachten zouden hebben.”

“Om gezond door het leven te gaan is een goede leefstijl ontzettend belangrijk, zoals gezond eten, voldoende bewegen en vooral niet roken. Daarom vraag ik aan al mijn patiënten die roken of ze willen stoppen. Ik vind het belangrijk om dat niet af te dwingen, de kracht om te willen stoppen moet echt vanuit de patiënt zelf komen. Vervolgens kunnen wij de patiënt als ziekenhuis dan weer hulp bieden bij het stoppen. Dat is vaak wel nodig want roken is een verslaving.”

Hulp bij het stoppen
“De hulp die wij onze patiënten bieden om te stoppen met roken verschilt nogal. Elke patiënt heeft weer iets anders nodig om van het roken af te komen. Waar we vooral op inzetten is de bewustwording hoe slecht roken eigenlijk voor je is. Veel patiënten hebben bijvoorbeeld niet eens door dat bepaalde klachten, zoals continu hoesten, veroorzaakt worden door het roken. Vervolgens schrijven we een behandeling op maat voor, wat varieert van het gebruiken van nicotinepleisters tot het volgen van groepssessies met vooral coaching. Voor veel van mijn patiënten is de eerste stap vaak minder roken in plaats van meteen helemaal te stoppen. Als dat lukt, krijgen ze vaak extra zelfvertrouwen om de volgende stap te zetten.”

Vanaf 1 juli 2022 is het gehele terrein van Reinier de Graaf rookvrij. Dit geldt voor zowel het Gasthuis in Delft, als het Behandelcentrum Voorburg. Medewerkers die willen stoppen met roken, kunnen ondersteuning krijgen van hun leidinggevende of een leefstijlcoach. Rokende patiënten die bij ons opgenomen zijn en die willen stoppen met roken, kunnen hierover in gesprek gaan met hun behandelaar. Hij of zij kan dan nicotinevervangende middelen beschikbaar stellen of de patiënt doorverwijzen naar een instantie die kan helpen met het stoppen met roken.