Rookvrij Reinier: “Mijn buddy gaf mij het zetje in mijn rug dat ik nodig had”

8 september 2022

Als ziekenhuis willen wij in 2022 volledig rookvrij zijn en ons inzetten voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Laura van Rij, teamleider bloedafname, is een aantal jaar geleden gestopt met roken met hulp van een ‘buddy’, namelijk collega Karin Bodde, CVA-verpleegkundige.

Laura: “Ik heb lange tijd gerookt. Ook deed ik meerdere pogingen om te stoppen, maar dit lukte niet. Zelfs toen mijn dochter op haar zesde verjaardag vroeg of ik als cadeau wilde stoppen, is het mij niet gelukt. Totdat ik zo’n acht jaar geleden zelf een bijzonder verjaardagscadeau kreeg.”

Verjaardagscadeau
“Op mijn verjaardag kwam ik in het ziekenhuis om te gaan werken. Als cadeau werd ik door Loes, voormalig hoofd van mijn afdeling, voorgesteld aan Karin. Naast haar werk als CVA-verpleegkundige stimuleert zij patiënten om te stoppen met roken. Ik was natuurlijk overdonderd, want ik was niet van plan om op dat moment direct te stoppen. Toch ging ik die middag kennismaken met Karin. Zij gaf me veel informatie over stoppen met roken en bedacht samen met mij een plan.”

“Destijds gebruikte ik een medicatie om te kunnen stoppen met roken; deze wordt nu niet meer voorgeschreven. Maar vooral het zetje in mijn rug van mijn buddy was nodig om de eerste stap te zetten.”

Motivatie om te helpen
Karin: “Ik zie de gevolgen van het roken regelmatig op de afdeling Neurologie, bijvoorbeeld patiënten met beroertes. Ook mijn vader heeft een aantal jaar geleden een beroerte gehad, die gelinkt was aan zijn rookverslaving. Daarnaast heb ik een cursus gevolgd over stoppen met roken. Daarom weet ik de risico’s ervan. Deze kennis zet ik graag in om patiënten op mijn afdeling te ondersteunen als ze willen stoppen met roken. Het is belangrijk dat iemand zelf echt wilt stoppen met roken. Anders kun je als buddy praten als Brugman, maar dan gaat het niet lukken. Mijn tip als buddy is dan ook: vraag altijd eerst of je iets mag vertellen over het stoppen met roken. Want als iemand hier niet voor open staat, is het lastig.”

Laura: “Ik was hartstikke blij met Karin als mijn buddy. Zij ondersteunde me en stelde me gerust. Ze zette er niet veel druk achter. Ik hou namelijk niet van ‘moeten’. Karin belde me af en toe om te vragen hoe het ging. En we zagen elkaar soms tijdens de lunch of bij de koffieautomaat. Het was fijn dat Karin mij een hart onder de riem stak. Het is bovendien een stok achter de deur als een buddy je in de gaten houdt. In het begin miste ik het roken namelijk best wel. Zo liep ik achter mensen aan om de geur te ruiken en had ik voor de zekerheid nog altijd een pakje sigaretten bij me. Het helpt dan ook als je tegen zoveel mogelijk collega’s zegt dat je probeert te stoppen. Dan kunnen zij je motiveren en ondersteunen om het vol te houden. Zo ben ik er vanaf gekomen en kan ik mezelf nu een ex-roker noemen.”

Als je wilt stoppen met roken kan het je helpen om op zoek te gaan naar een buddy, zoals een collega, een buurvrouw of een vriend. Hij of zij kan je dan ondersteunen bij het stoppen, maar vooral om het vol te houden. Om een buddy te vinden zijn er ook apps, zoals de Stopcoach of het Stopmaatje, en websites, zoals sinefuma.com en ikstopnu.nl.

Vanaf 1 juli 2022 is het gehele terrein van Reinier de Graaf rookvrij. Dit geldt voor zowel het Gasthuis in Delft, als het Behandelcentrum Voorburg. Rokende patiënten die bij ons opgenomen zijn en die willen stoppen met roken, kunnen hierover in gesprek gaan met hun behandelaar. Hij of zij kan dan nicotinevervangende middelen beschikbaar stellen of de patiënt doorverwijzen naar een instantie die kan helpen met het stoppen met roken.