Vandaag extra aandacht voor palliatieve zorg

14 oktober 2023

Vandaag is het de internationale dag van de palliatieve zorg. Een dag waarop we de aandacht vestigen op deze belangrijke vorm van zorg. Gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg Ellemieke van Eeden en Esther Ponsioen: “Een mens is nooit uitbehandeld. Als we de ziekte niet kunnen behandelen, behandelen we de symptomen.”

Wat is palliatieve zorg eigenlijk? Ellemieke: “Dit is zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen of zeer kwetsbaar zijn én hun naasten. Er is een brede groep patiënten die hiervoor in aanmerking komt, meer dan je misschien zou denken. Naast patiënten met kanker kun je ook denken aan patiënten met hartfalen, nierfalen, COPD of dementie.”

Specialistisch Palliatief team

Ellemieke en Esther zijn onderdeel van ons specialistisch palliatief team dat zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis ondersteunt en adviseert. Dit team zorgde er afgelopen jaar voor dat onze verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en medisch specialisten een speciale scholing kregen over zij gesprek kunnen gaan met patiënten en hun naasten over wensen en mogelijke grenzen in hun ziekteproces. Esther: “Zo zorgen we ervoor dat de persoonlijke doelen en voorkeuren van patiënten over wensen en grenzen duidelijk én vastgelegd zijn.”

Palliatieve zorg is zorg tot over de muren van het ziekenhuis heen. Ellemieke: “We zoeken de verbinding met collega’s in de regio, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners. Wij zijn een multidisciplinair team, waar ook een huisarts aan verbonden is. Samen met collega’s in de regio zorgen we voor goede palliatieve zorg.”