Webshop voor patiënten met seksuele problematiek door prostaatkanker

5 oktober 2023

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) heeft sinds kort een eigen webshop speciaal voor (ex-)prostaatkankerpatiënten. Zij kunnen hier op een laagdrempelige en veilige manier seksuele hulpmiddelen bestellen. “Na de ziekte en de behandeling is er vaak weer ruimte voor en behoefte aan intimiteit”, aldus gespecialiseerd verpleegkundige Anja Ladenberg. “Onze webshop voorziet in deze behoefte.”

Aandacht voor seksualiteit en intimiteit

Prostaatkanker kan ingrijpende gevolgen hebben op seksualiteit en intimiteit. Zo krijgen veel mannen als gevolg van de behandeling last van erectiestoornissen. Anja begeleidt protstaatkankerpatiënten en hun partners voor tijdens en na de behandeling. Anja: “Voor deze mannen krijgt hun identiteit door de erectiestoornissen vaak een opdonder. In het PKC hebben we daarom veel aandacht voor seksualiteit en intimiteit in de patiëntgesprekken. Door die gesprekken merkten we dat zowel patiënten als hun partners vaak niet weten waar ze terecht kunnen voor goed advies of geschikte hulpmiddelen als zij deze nodig hebben. Daarom willen wij patiënten via ons eigen centrum de mogelijkheid bieden om bewezen middelen aan te schaffen, geholpen door informatie filmpjes, in een betrouwbare en veilige omgeving. Ook seksualiteit en intimiteit horen namelijk bij een goede kwaliteit van leven.”

Anja kreeg het idee voor het opzetten van een eigen webshop tijdens een symposium over prostaatkanker, samen met internist-oncoloog Addy van de Luijtgaarden. “Eerst was het nog niet heel serieus bedoeld, maar al snel dachten we: waarom niet? We merken namelijk dat de drempel vaak nog hoog is om over seksualiteit en intimiteit te praten en om hier iets mee te doen. Met de webshop willen we deze drempel verlagen. Want seksualiteit bij prostaatkanker is heel normaal!”

Veilige en effectieve hulpmiddelen

Via de webshop van het PKC kunnen bezoekers seksuele hulpmiddelen bestellen zoals erectiepompen, penisringen en glijmiddel. Hulpmiddelen, die jarenlang getest zijn door onze patiënten en/of hun partners en die weer plezier kunnen geven bij seksualiteit en intimiteit. Deze producten worden rechtstreeks besteld bij de desbetreffende leveranciers. 

“Door deze producten aan te bieden via onze eigen website willen we het taboe rondom seksualiteit en intimiteit wegnemen”, zo vertelt Anja. “Bezoekers kunnen ervan uitgaan dat de producten die wij aanbieden veilig en effectief zijn. Het gaat om kwalitatief goede medische hulpmiddelen die afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers. Bovendien is de webshop opgezet zonder winstoogmerk.”

De webshop van het PKC is de eerste van zijn soort. Dat is de reden dat dit initiatief eind 2022 de jaarlijkse Onco Care Challenge heeft gewonnen, een wedstrijd voor innovatieve ideeën op het gebied van oncologie en hematologie. De hoofdprijs van 5000 euro is ten goede gekomen aan de ontwikkeling van de webshop.